Wettelijke voorschriften Trekhaken

Wat zijn de wettelijke voorschriften aangaande een trekhaak op uw auto.

  • Elke trekhaak dient te zijn voorzien van een Europese type goedkeuring. Deze staat vermeld in de handleiding en ook op de stikker die op de houder van de stekkerdoos geplakt is. Indien deze informatie ontbreekt mag er maximaal 750 kg worden getrokken door het voertuig.
  • De Trekhaak mag niet voor de Kentekenplaat komen indien er gereden wordt zonder aanhangwagen / fietsendrager. Rijdt u wel met aanhangwagen / fietsendrager is het geen probleem! Kies in deze gevallen voor een afneembare trekhaak.
  • Het maximale aanhangwagengewicht en de maximale kogeldruk van de trekhaakfabrikant en autofabrikant mogen niet worden overschreden. Deze gegeven staan op het typeplaatje wat op de houder van de stekkerdoos geplakt is. Hierop staat een S-Waarde wat aangeeft wat de maximale waardes zijn. Ook in de handleiding van uw auto kunt u nakijken wat de autofabrikant opgeeft als maximale waardes.
  • Een trekhaak kogel moet een minimale dikte hebben voor de APK keuring de minimale maat is 49 mm. Is de dikte onder deze maat dan dient de kogel te worden vervangen. Indien u een nieuwe kogel wenst te kopen dan kan dit alleen met opgave van merk fabrikant en de op het typeplaatje vermelde artikelnummer. Kogel en trekhaakbalk zijn op elkaar afgestemd bij de tests. Een ander merk en type kogel dan aangegeven door de fabrikant aangegeven zorgt ervoor dat de type goedkeuring vervalt.
  • Er dient altijd een bevestigingsoog aan de trekhaak te zitten ivm de Losbreek inrichting.
  • De hoogte van de trekhaak in maximaal beladen toestand van de auto moet minimaal 350 mm zijn en maximaal 420 mm ( bovenkant kogel tot aan het wegdek )
  • Het trekkend voertuig moet zijn voorzien van richtingaanwijzer aan de zijkant indien er een aanhangwagen wordt getrokken. ( de meeste Europese auto hebben deze al vanaf jaren 90